Verkoop van een tweedehands voertuig: de autokeuring  

2w geleden

Bij de verkoop van een voertuig is een tweedehands autokeuring verplicht voor alle in België ingeschreven voertuigen. Hoe wordt deze keuring uitgevoerd? Hoeveel kost het? Waar kan ik een tweedehands auto laten keuren?

Bij de verkoop van een in België ingeschreven voertuig moet door de verkoper een autokeuring van tweedehands voertuigen worden uitgevoerd. Deze keuring omvat 33 extra controlepunten dan een “gewone” keuring. De 3 stappen van de keuring van tweedehandsvoertuigen:

 

1.                      Voertuig identificatie
 

Om te beginnen controleert de inspecteur de geldigheid van de identificatiedocumenten van het voertuig. Deze documenten bevatten:

- De boorddocumenten.

- Laatste inschrijvingsbewijs. Let op: indien een inschrijvingsbewijs uit twee delen bestaat, moeten beide delen aanwezig zijn.

- Oud keuringsbewijs.

- Identificatieverslag.

- Certificaat van overeenstemming.

- De voertuiggegevens.

- Chassisnummer

- Kentekenplaat. Let op: indien het voertuig een "handelaar"- of "proef"-plaat heeft, moet het originele kentekenbewijs voor deze plaat worden overgelegd, naast het huidige kentekenbewijs.

2.        Voertuig controle

Bij de verkoop van een voertuig zijn twee soorten controles mogelijk: een visuele controle of een volledige controle.

•           Een visuele tweedehandskeuring is een vereenvoudigde vorm van controle voor voertuigen die aan de volgende twee voorwaarden voldoen : het voertuig heeft minder dan twee maanden geleden een volledige autokeuring ondergaan in België of een andere EU-lidstaat ; het voertuig heeft een groen keuringsbewijs met normale geldigheid. Dit certificaat moet ook in België of een andere EU-lidstaat zijn afgegeven.

•           Een volledige tweedehandskeuring : voertuigen die niet voldoen aan de twee voorwaarden voor een visuele inspectie, of die tijdens de visuele inspectie anomalieën vertonen, worden vervolgens onmiddellijk aan een volledige inspectie onderworpen.

Er zijn 77 erkende autokeuring centra in België, u vindt alle keuring stations voor technische controle.

3.        Afgegeven documenten
 

Aan het einde van een geldig tweedehands keuring, zal de inspecteur u 4 documenten overhandigen. Deze documenten zijn allemaal noodzakelijk voor de verkoop van uw voertuig:

•           Het keuringsbewijs getuigt van de goede administratieve en technische staat van het voertuig. Het is 1 jaar geldig.

•           Het tweedehands verslag bevat de resultaten van de 33 extra controlepunten die zijn uitgevoerd. Het geeft de technische staat van het voertuig weer en verschaft de koper derhalve belangrijke informatie. Dit document is twee maanden geldig.

•           De aanvraag tot inschrijving/registratieaanvraag, die ook twee maanden geldig is, is het document dat de koper in staat stelt nieuwe nummerplaten te ontvangen. Daartoe moet de koper deze aanvraag via zijn verzekeringsmakelaar aan de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) zenden.

•           De CAR-PASS, die automatisch wordt afgegeven bij de tweedehands versalg, is het document dat een officiële garantie biedt voor de werkelijke kilometerstand van het voertuig. Het is verplicht voor alle verkopen en voorkomt geknoei met de kilometerteller. De koper van een tweedehands auto moet dus altijd een CAR-PASS krijgen van de verkoper (particulier of professioneel). Indien dit niet het geval is, is de verkoop ongeldig en kan de koper deze annuleren en om terugbetaling verzoeken.

Wat is de prijs van een tweedehands keuring?

De tarieven voor de tweedehands keuring verschillen naar gelang van de regio.

Zo kost een keuring van een tweedehands auto in Brussel 59,90 € (41,90 € voor een visuele contrôle) en in Vlaanderen 59,40 € (72 € in Wallonïe). Een vast bedrag van 8,90 € moet dan worden toegevoegd voor het opstellen van de CAR-PASS.

Wanneer moet ik de autokeuring voor de verkoop van een tweedehandsvoertuig afleggen?

Het doel van de keuring van tweedehands auto's is de koper een objectief beeld te geven van de staat van het voertuig, en de keuring is twee maanden geldig. Indien u er na twee maanden niet in geslaagd bent uw voertuig te verkopen, zult u opnieuw examen moeten afleggen.

Om onnodige vertragingen te voorkomen, raden wij u aan altijd een afspraak te maken.

Waar kan ik de tweedehands keuring afleggen?
 

U kunt uw voertuig laten keuren in elk erkend keuringsstation. Indien uw voertuig echter voor een tweede maal moet worden gekeurd, dient u dit in hetzelfde keuringscentrum te doen als de eerste keuring.

Is de autokeuring van tweedehands voertuigen steeds verplicht bij de verkoop van een voertuig?
 

In de volgende gevallen is het mogelijk een voertuig te verkopen zonder technische keuring;

•           Het voertuig wordt verkocht tussen wettelijk samenwonenden, echtgenoten of van ouder op kind, met de oude nummerplaten.

•           Het voertuig wordt verkocht aan een professioneel (garage, dealer, enz.)
 

Indien uw voertuig niet door de technische keuring komt, moet u de nodige reparaties laten uitvoeren door een garage. Na de keuring beschikt u over twee maanden om de tweede inspectie voor te leggen. Als u zich niet aan deze termijn van twee maanden houdt, moet u opnieuw een volledige keuring ondergaan. Deze tweede inspectie moet worden uitgevoerd in hetzelfde erkende inspectiecentrum als de eerste inspectie.

De prijs van een tweede inspectie bedraagt 13,20 € in Brussel en in Vlaanderen (13,30 € in Wallonïe - prijzen van 2021).

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in