Is een tweedehandsdiesel nog een verstandige keuze?

2j geleden

In de steek gelaten door een heleboel fabrikanten, tegengehouden door de politiek… de dieselmotor is niet erg populair meer. Maar denk daarom niet dat deze brandstof alleen maar nadelen heeft!

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Dieselgate de dood van stookolie versneld. Sinds dat schandaal is het Europese beleid gericht op elektrificatie. Ook de invoering van LEZs (lage-emissiezones) in Europa hebben de overgang versneld. Autofabrikanten hebben niet veel keuze, want zij moeten zich richten op emissievrije motoren.

Voordelen van diesel

Als gevolg vermindert het aanbod van dieselvoertuigen. Maar deze brandstof is nog steeds een uitstekende keuze voor veelrijders die meer dan 35.000 kilometer per jaar rijden. De actieradius van dieselvoertuigen blijft bijna onklopbaar. Bovendien ontwikkelt een dieselmotor meer koppel dan een gelijkwaardige benzinemotor. Interessant voor de bedrijfsvoertuigenmarkt, voor grote wegvoertuigen of voor gezinnen die de nodige kilometers malen. Bovendien stoot de dieselmotor, in vergelijking met een gelijkwaardige benzinemotor, minder CO2 uit. Met andere woorden: hij verbruikt minder.

Goede deal, maar zeker tijdelijk

Ook niet onbelangrijk is dat diesel op dit moment niet de duurste brandstof aan de pomp is. En omdat dieselauto's in sommige steden zoals Parijs al in 2024 (Brussel in 2030) verboden worden, verliezen tweedehandsexemplaren aanzienlijk aan waarde! Een occasie op diesel kopen is nooit eerder zo betaalbaar geweest als nu. Maar wie wil weten of hij in aanmerking komt, moet eerst zijn bestuurdersprofiel analyseren. Hoeveel bedraagt jous dagelijkse afstand op jaarbasis? Rij je vaak naar een LEZ zoals Brussel, Antwerpen of Gent, of woon je buiten de grote agglomeraties? Het antwoord op dit soort vragen zal de beslissing vooruithelpen.

Vergeet verder niet dat tegen 2030 veel Europese steden diesel zullen verbannen. Een langetermijninvestering kunnen we het dus niet noemen…

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in