Google Maps of Waze: duel tussen navigatie-apps!

2j geleden | Stephane Monsin

Waze en Google Maps, beide van Google, zijn de meest gebruikte navigatietoepassingen op onze smartphones. Maar wat is het echte verschil tussen hen? En welke moet je kiezen?

Presentatie en ergonomie: Waze

Aangezien Waze minder functies biedt dan Google Maps, is de interface noodzakelijkerwijs eenvoudiger. Maar aangezien we het hier vooral hebben over gebruik tijdens het rijden, is dat een onmiskenbaar voordeel. Deze ronde is voor Waze.

Begeleiding en cartografie: es-aequo

Wat de finesse van de cartografie betreft, zijn beide toepassingen zeer volledig. Het is bijna onmogelijk om niet de plaats te vinden waar je heen wilt. Maar Waze maakt het verschil als het gaat om navigatie, omdat het routes in realtime berekent en de route automatisch kan herberekenen op basis van het verkeer onderweg. En het doet dat efficiënter dan Google Maps, dankzij de grote achterliggende gemeenschap. Dat levert een extra punt op.

Reclame: Google Maps

Dit is een van de weinige irritante aspecten van Waze: bij de geringste stop toont het ongewenste advertenties op bijna het hele telefoonscherm. Toegegeven, het is handig om te weten dat er 500 meter verderop een goed restaurant of een leuke winkel is, maar we hebben ook al meegemaakt dat je onbedoeld van bestemming verandert omdat je een advertentie wil doen verdwijnen. Op Google Maps is er weinig of geen reclame.

Waarschuwingen en routebeschrijvingen: Waze

Als het op waarschuwingen en routebeschrijvingen aankomt, heeft Waze een streepje voor. Het vestigt de aandacht op gevoelige punten die door de toepassing zijn onthouden of door andere gebruikers zijn meegedeeld. Files, bouwplaatsen, mobiele of vaste flitspalen, stilstaande voertuigen, voorwerpen op de weg... Waze is een kostbare hulp, en wordt dus vergeven van zijn commerciële kant in het vorige punt.

Gegevensverbruik: Google Maps

De keerzijde van al deze realtime informatie is dat Waze mobiele data op jouw telefoon verbruikt. Het is het beste om je hiervan bewust te zijn als je onderweg bent, vooral als je een prepaidkaart gebruikt. Gegevensverbruik is minder een probleem met Google Maps, vooral omdat de applicatie je in staat stelt kaarten van veelgebruikte gebieden thuis te downloaden. Met andere woorden, ook zonder mobiele verbinding kan je navigeren. Natuurlijk kan je met Waze ook kaarten downloaden, maar deze functie is niet eigen aan de applicatie. Dus je moet weten hoe je het moet doen. Winnaar: Google Maps.

Conclusie: een kwestie van detail

Het is moeilijk een keuze te maken tussen deze apps volgens onze vijf belangrijkste criteria. De twee lijken elkaar op te heffen met hun respectievelijke sterktes en zwaktes. Details maken het verschil. Google Maps zal winnen als het gaat om verplaatsingen met de fiets of te voet, dankzij een betere integratie van het openbaar vervoer. Ook de functies "satellietweergave" en "Street View" kunnen een pluspunt zijn. In de navigatiemodus is het voor sommigen een beetje verwarrend, maar de weergave van een foto van de bestemming waar je naartoe gaat - zeker voor het eerst -, is erg handig.

Waze heeft een speelsere kant, met veel aanpassingsmogelijkheden. Wie wil de kleine navigatiepijl niet vervangen door het logo van zijn auto? Of een "Pooh"-emoji? En hoe leuk is het niet om gegidst te worden door de stem van Scooby-Doo of Batman?

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in