Nieuwe Renault Scenic wordt helemaal anders

1mnd geleden

Na de Espace en de Twingo leek Renault ook de Scénic op te offeren, bij gebrek aan goede resultaten. Dit gaat uiteindelijk niet gebeuren, want het merkt heeft een nieuwe concept onthuld die de historische naam overneemt, maar zijn status van familievriend inwisselt voor die van ecologische pionier.

De concept Scenic Vision maakt deel uit van Renaults ambitie om tegen 2030 een 100% elektrische actieradius te bieden en tien jaar later koolstofneutraliteit te bereiken. Hij is dus elektrisch, uiteraard, maar bovenal illustreert hij de toekomstige vooruitgang van het merk op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Deze concept heeft een elektromotor van 160 kW, die kan worden aangedreven door een batterij of een brandstofcel, d.w.z. waterstof. De batterij heeft daarom een relatief bescheiden capaciteit van 40 kWh, terwijl de waterstof-brandstofcel de behoefte aan opladen tijdens lange ritten vermindert. Renault beweert dat deze technologie, aangedreven door groene waterstof die volgens de fabrikant in de komende tien jaar levensvatbaar is, de koolstofvoetafdruk van het voertuig met 75% zou verminderen in vergelijking met een conventionele elektrische auto. Een interessant cijfer dat ook mogelijk is gemaakt door de nieuwe batterijtechnologie, die wordt geproduceerd in koolstofvrije fabrieken en waarbij de beginselen van de kringloopeconomie worden toegepast.

Gerecycleerd en recycleerbaar

De Scenic Vision is niet alleen een auto die de weg wijst naar een schonere mobiliteit. 70% van zijn totale massa bestaat uit gerecycleerde en hernieuwbare materialen. 95% van de materialen die bij het ontwerp zijn gebruikt, kunnen worden teruggewonnen en gerecycleerd. Zo zijn het schuim, het textiel en de naden van de stoelen gemaakt van één enkel materiaal, 100% gerecycleerd en recycleerbaar plastic. Ze kunnen gemakkelijk van hun structuren worden verwijderd en zijn niet gepigmenteerd, voor een nog eenvoudiger recyclage. De vloer is gemaakt van gerecycleerde flessen en buizen. En het aluminium, de koolstofvezel (vooral voor de waterstoftank), het koper voor de bedrading, de kunststoffen voor het interieur en het platina voor de brandstofcel zijn ook allemaal gerecycleerd.

Dichterbij dan het lijkt?

Naast zijn ecologische deugden weerspiegelt de Scenic Vision ook de nieuwe stilistische identiteit van Renault. Met een lengte van 4,49 meter is hij een beetje langer dan de Mégane E-Tech en zou hij het gamma van de Franse constructeur snel kunnen uitbreiden door zich te positioneren als het elektrische alter ego van de nieuwe Austral. Maar wellicht met nog altijd meer traditionele technologieën dan die van deze concept.

Nieuwe Renault Scenic wordt helemaal anders

Tweedehands auto's van de dag

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in