Boek: “Renault, nid d’espions”

3j geleden | Ch. D.

“Renault, een slangenkuil”, zo zou je de titel van dit boek kunnen vertalen die het verborgen gezicht van Carlos Ghosn onthult.

 

In de jaren dat deze gevreesde man aan het hoofd stond van de alliantie Renault-Nissan, werd het huis van de fabrikant met het ruitmotief in zijn logo het toneel van complotten en vuile streken. Zo lieten ingenieurs zich wijsmaken dat zij het doelwit waren van bloeddorstige Tsjetsjenen! Een onderaannemer werd verhoord in een vals politiebureau! En tientallen werknemers werden ontslagen op basis van vergezochte beschuldigingen!

Als het mis ging, aarzelde Carlos, een gewetenloze baas, niet om iedereen op te offeren die in dienst van hem werkte binnen het bedrijf dat hij leidde. In het najaar van 2018 deed zich echter een speling van het lot voor. De ontslagen werknemers werden gerehabiliteerd en het was Ghosn die in een cel in Japan belandde.

In feite was hij degene die fondsen verduisterde. Vandaag glimlachen er dan ook velen in de schaduw. Tien jaar lang hebben deze mannen tevergeefs geprobeerd de tekortkomingen van hun CEO aan de kaak gesteld. Totdat een intern onderzoek van Nissan onthulde wat de raad van bestuur van Renault niet wilde zien.

Na drie jaar onderzoek biedt Matthieu Suc ons een hallucinante duik in het hart van een mythisch bedrijf. (Ch.D.)

“Renault, nid d’espions” door Matthieu Suc bij HarperCollins.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in